nuffnang

✿ASSALAMUALAIKUM...SELAMAT DATANG KE BLOG SYER YANG TAK SEBERAPE.JANGAN LUPA FOLLOW SYER NYER BLOG KEYH...✿

Wednesday, December 21, 2016

Tips ke BANDUNG


1.       Duit yang dah ditukar ke rupiah better pisahkan dan letak dlm envelope. Ikutlah duit tu dibahagiakan utk tujuan apa. Macam aq, awal2 aq dah pisahkan duit :
·   Duit untuk pak supir
·   Duit untuk masuk ke tempat wisata( lebihkan la sikit incase ja)
·    Duit makan n shopping.

2.       Bawa pen sebatang, untuk nanti senang nak isi borang imigresen.

3.       UBAT, ok please bawa ubat and minyak angin yng mencukupi. Ubat tu kau bawak la ubat serbaguna, panadol, ubat loya tekak, ubat sakit perut. Ni semua incase ja.tp bawa okeyh. Sbb antara kami ade yang terkena. So ubat tu sgt mmbantu kami.

4.       Kalau cari hotel, amek yang ade provide breakfast. Senang pagi2 korang sumbat maknn sblm jalan2. Biasanya diorang kat sana breakfast ada maknn berat. Macam nasi, bubur, mee.

5.       Supir bilang sama kami, kalau di TENGKUBAN PERAHU, ada je orang akan follow kita dr awal smpai balik. Kalau taknak ckp x nak. Jgn buat tawar menawar. Sebab kalo x beli nnti dia marah. Lagipun mahal berganda. Kat PASAR BARU ada je bende yang diorang jual tu. Murah lagi. Tp aq x p pun sebab entrance fee mahal. Sbb tu aq ckp supir yang bilang. Bukan aq yang bilang sama kamu sih..heeeee....

6.       Bila pergi PASAR BARU , jaga-jaga ngan beg. Banyak pencopet(pencuri) . Kadang-kadang pelakunya perempuan.  Kalau boleh bawa beg yang jenis selempang depan.

7.       Kalau p PASAR BARU, nak shopping tu cuba2 lah baut tawar menawar. X rugi pun. Jangan dia letak harga kau terus beli. Hehehe.. lainlaaa kalau kau kaya naaa...

8.       Katanya, kalau nak beli telekung lebih murah di PASAR BARU berbanding di RUMAH KAIN & TELEKUNG.

9.       Kalau pergi ke FARM HOUSE & FLOATING MARKET LEMBANG korang akan dpt voucher, better claim masa nak keluar je. Sebab, ssh laaa korang nak bergambar dengan nk pegang bawa air kehulur-hilir.

10.   Kalau p FLOATING MARKET, cuba lah empekpek, sate kelinci & kerak telur. Banyk je lagi makan best. Yang aq cadangkan ni sbb aq dah makan. sedap

11.   Kalau p GRAFIKA CIKOLE, dpt juga voucher. Voucher tu ko boleh pilih nak ape. Pilihan yang ada, sama ada kau nak naik ATV (moto yang ada 4 tayar tu),flying fox, Cenderahati or  makanan. Boleh pilih satu je.okeyh

12.   Siap2 bawa air mineral. Jimat sikit.

13.   Nak pergi KAWAH PUTIH, tolong la sediakan baju sejuk/sweater/baju tebal/ seangkatan dengannya. Sebab tempat tu sejuk, kalau yang boleh bertahan takpelaaa. Tapi yang x biasa pakai. Kalau tak bawak je. Haaa, bawa skali mask yg tutup mulut tu. Sebab bau sulfur kuat boleh buat kita pening pale n terbatuk2.

14.   Nak ke KAWAH PUTIH ni pun makan masa 2 jam lebih, tu pun kalau x macet(jem) . So, bawalah makan ringan/ jajan/ air mineral/ seangkatan.

15.   Nak p KAWAH PUTIH, p la skali LAKESIDE GLAMPING. Tiket dia pakai card. Nnti supir bawak kite ke tempat beli tiket. Haaa yang tu termasuk harga entrance setiap orang ( kawah putih = 50 rp)( lakeside glamping = 20 rp) n kenderaan (150 rp)

16.   Nak shopping barang kulit, boleh pergi kat CIBADUYUT. Murah tu boleh tahan laaa. Tp kene pandai pilih.

17.   Kalau nak makan, kat sana macam2 boleh jumpa. Tapi kena laa try nasi padang diorang. Nasi sunda ke. Ikan gurame jgn lupe. Tp rasanya ikan ni ikan sungai, so siapa tak biasa takyah amek. Amek ayam ja. Kat sana femes ikan gurame.

18.    RUMAH MODE & PARIS VAN JAVA sebenarnyer shopping mall. Lebih kurang je macam korang p JPO or AEON . Cuma dekorasi dia cantik. Landskap dia menarik. Sesuai nak bergambar kut. Hehehe...




Rp = ribu rupiah



Sekian sahaja Tips ke BANDUNG dari aq. kalau nak itinerary boleh singgah

Trip ke BANDUNG ( 4 days 3 nights)

Assalamualaikum n salam sejahtera...


Hye smua, memandangkan ada yang meminta aq punya itinerary ke BANDUNG.

Kat sini aq share la ye. Senang n memudahkan korang nk g sana.

Walaupun aq selalu je g jalan-jalan, studio trip, study exchage bagai. Ada jugak rombongan mak jemah. Tapi ni yang pertama kali aq gerak sendiri tanpa follow org. Dengan bantuan bff Wan Izian. Selamat jugak la aq sampai sana bawa orang tuaku yang nak sangat p sana. Naseb bek ade geng yg bila ajak dia ON ja. Hahaha.. kalau tak terkebil2 jugak sensorang nak uruskan. Sampaikan abg n akak risau n x percaya aq nak bawa mak abah aq p bandung.

Tapi nak pesan sgt, kalau korang nak ikut agen. Better pegi cari yang betul2 punya agen.Trusted agent . Kalau nak amek laa agen dr Malaysia. Tapi kalau korang yakin agen yg direct dr Indonesia. Semoga korang tak salah memilih dan dapat orang yang tepat dan betul. Maksd aq kau kne betul2 siasat. Jangan jd cam aq. okeyh.. tp kalau yakin boleh je gerak sendiri.

Last minit bru sedar kne tipu. Aq xde niat nk burukkan agen ni. Tp mungkin Allah nk tunjukkn. Tggal lagi berapa hari je lagi aq nk p sana, tp pihak agen yang aq nak amek ni boleh pulak tutup phone. X reply lansung mcj aq. Agaknyer dia tgk aq bnyk songeh terus x layan aq. Tp haru babe, lagi brape hari je pun. Nasib baik x bayar ape2 lagi pada agen tu.

Berbekalkan bff sgt bnyk membantu aq. Lagi 2 hari nak p, kami rushing cari hotel n pak supir. Nasib baik last min pun masih ada hotel yang murah dan selesa. Last min juga aq dpt nombor pak supir yang alhamdulillah sgt boleh dipercayai..

Pengabis gerak sendiri p sana. x pakai agen pun... berbekalkan itinerary dr blog orang lain n research. Aq, mak abah aq, n kawan ku selamat sampai sana dan pulang dengan selamat juga. Alhamdulillah.

Hehh.... sorry mukadimah banyak sgt.

okeyhla...meyh aq share 

BENDA YANG PERLU SETTLE AWAL
1.  Tiket flight
2.  Check passport, make sure 6 bln sebelum issue date dia expired okay.. nak selamat buat baru..
3.  Hotel. Banyak je sekarang nak tempah hotel guna tenet. Agoda, combine Hotel, Skyscanner dll. Tp make sure kad kredit / debit korang dah aktifkan utk international punya.
4.  Pak supir. Aq gunakan Pakej Supir Murah Bandung . Korang boleh cari dia di FB. kalo x klik je kat pakej tu. aq dah link kan.. Kalau nak senang mcj dia terus utk dapatkan respond paling cepat.


PAK SUPIR ANGGA BANDUNG
+62 856-2498-3033 – Call & Whats Apps
Recommended. Deal ngan dia, harga pun berpatutan.
Harga termasuk : mobil (kereta), supir, minyak, parking,makanan supir.


BARANG YANG PERLU DIBAWA:

WAJIB:
1.  Passport
2.  Wang malaysia (in case duit tak cukup. Sebab banyk sangat nk membelinyooo)
3.  Wang rupiah
4.  Ubat + minyak panas
5.  Traveller plug
6.  Charge phone (paling penting)
7.  Camera (untuk jimatkan bateri phone)
8.  Power bank (backup plan)
9.  Phone ( make sure jgn bawak Samsung okeyh, terutamanya Samsung Galaxy Note 7 . kalau tak, korang x lepas nk p. Awal2 kne kick out dalam flight )

PERLU ADA:

1.  Pakaian (bawak cukup2 ja. X cukup nnti kompem korang memborong)
2.  Mask mulut (semasa berada di kawah putih)
3.  Baju tebal, winter jacket ka, sweater pun dah ok. Knp? Nanti aq bgtau.
4.  Alatan mandi
5.  Beg plastik (baju kotor ka or kasut)
6.  Beg extra (penambahan selepas memborong)

SENARAI TEMPAT DAN HARGA MASUK :

Rate harga masa aq pergi 1 juta rupiah = RM340.00
                               100.000 Rp = RM34.00

No.
Nama tempat
Fee entrance per/pax
Car fee entrance


Rupiah (Rp)
Rm
Rupiah (Rp)
Rm
1
Gunung Tangkuban Perahu

200.000
68.00
25.000
8.50
2
floating market Lembang

20.000
6.80
20.000
6.80
3
deranch

5.000
1.70
-

4
taman bunga begonia

10.000
3.40
-

5
the lodge of maribaya

15.000
5.10
-

6
grafika cikole Lembang

15.000
5.10
-

7
Strawberry and tea park

10.000
3.20
-

8
farmhouse

20.000
6.80
20.000
6.80
9
Dusun bambu

15.000
5.10
20.000
6.80
10
kawah putih crater

50.000
16.00
150.000
48.00
11
Trans Studio Bandung.
200.000
68.00
-
-

12

Lakeside Glamping Rancabali 
20.000
6.80
-
-

* untuk bayaran parking. ada sesetengah kita tak perlu bayar sebab dah termasuk dlm pakej supir. tp ada sesetengahnya kita yang kena bayar. contohnya nak masuk kawah putih. yang tu kita kena bayar car fee. kalo tak naik laaa ontang anting. ape tu?? alaa macam van je  yang diorang dah sediakan.. tp rasanya kne bayar gak kalo naik ontang anting tu.

itinerary ke BANDUNG ( 4 days 3 nights)

sesampai di bandung, pak supirnya dah tunggu. Dia terus bawa ke tempat yang aq dah senaraikan. Senarai yang aq buat ni dah ikut susunan tempat yang aq pergi. Berapa lama kau nak merambu di sesuatu tempat tu ikut sukati. Dah penat roger pak supir. Nanti dia datang amek. Hihihi...

*bende paling penting bila dpt jumpa pak supir, ckp ngan dia nk beli pulsa (simkad) okeyh..
takat nk g 4 hari 3 malam amek yg 2 gb tenet dah memadai (65 ribu rupiah)

Day 1:
1.  pasar baru
2.  factory outlet & kain potong.
3.  rumah kain & telekung (kain sulaman)

 
pasar baru. sila jaga barang anda ye...

 rumah kain. kalo nk borong baju sulam silakan


*cadangan : banyak abiskan je masa kat pasar baru, macam2 boleh shopping. Nak beli telekung pun beli kat pasar baru. Lagi murah. kalau nak cari kain sulaman baru g rumah kain & telekung. Malam berehat je sbb esok nak jalan banyak tempat.

Day 2:
1.  gunung tangkuban perahu
2.  farm house
3.  grafika cikole lembang
4.  floating market lembang
5.  dusun bambu
6.  rumah mode (shopping mall)

farm house, tempat wajib amek gmbar. hehe

 farm house, jumpe kawan sat..hehehe



farm house, masuk sini dpt voucher utk tebus air. pilih la nak susu,coklate, or strawberry


 cikole, masuk sini macam ade kt obersea

cikole, acah2 model 


 
floating market, ehh cmner ade kt kyoto ni. haha..

floating market


 bende baru,sate kelinci ngan kerak telur. yg satu lagi tu pisang cheese ja..





 dusun bambu, yang tengah tu kawan yg duk bandung. Dia yang bawa kiteorang jalan2. kebetulan ada kawan kat sana.
dusun bambu


rumah mode. tempatnyer cantek. tp ni shopping mall ja.


*cadangan: deranch the lodge of maribaya. Kalau boleh bahagikan tempat kepada dua hari, baru puas merehatkn mata n minda.
Kami x pergi sebab salah satu jalan nak ke sana ade runtuhan. So tak selamat nk pergi.
Tangkuban perahu pegi tempatnya,tapi tak masuk sebab fee entrancenya mahal sgt...macam tak berbaloi pulak.

Day 3:
1.  kawah putih ciwidey
2.  lakeside Glamping Rancabali 
3.  ladang teh
4.  cibaduyut street

kawah putih, terpaksa sewa baju sejuk sbb abah pakai baju lengan pendek. sejuk sebenarnyer. tp boleh tahan lagi

 kalo rajin pakai mask, sbb bau sulfur tu kuat sbnarnyer, smpai boleh buat kita pening pale.

  ni makcik yg over. acah2 sejuk sgt smpai mmbeku kononnya. pinjam abah punya. hahaha

masih di kawah putih



 glamping, nak makn tgh hari kat sini ok la.. harga pun boleh tahan tp berbaloi.

glamping, perahu besar yang ka atas bukit menghadap tasik. fuhh angin sejuk pulak sepoi2. nyaman sih

 
 ladang teh, kat cameron pun ade. kalo rindu boleh p cameron.



* dari kawasan bandar nak ke tempat kawah putih mengambil masa 2 jam lbih. So masa banyak dihabiskan kat jalan. Kalo perlu bawa lah makan ringan. Hehehe.. then make sure bawa baju sejuk. Kat atas sana sejuk nak mampos. Tp bergantung masa korang g tu. Macam aq p time tu mendung n hujan. Tp rezeki kami time p dah hujan Cuma kabus tebal. Angin sejuk ohoiii... siap kalo cakap tu asap berkepul2 keluar dr mulut. Perghhh.. kalo korang lupa sila la sewa baju sejuk yg diorang provide. Tp kalo boleh bertahan ye takpe.N sila lah buat tawar menawar. Kompem dpt punya. Tp jgn la melampau sgt dr 30 ribu rupiah jd 5 ribu. Mmg ssh laaa...

*Kalau tak pun boleh pilih nk g ke Trans Studio Bandung. Tapi nak gi sini kena seharian laa. Dia mcm USS kut. Hehehe.. x p sebab bawa mak abah. Kureng sesuai..

Day 4:
1.  paris van java (shopping mall)
2.  Masjid Raya Bandung
3.  cihampelas & factory outlet
4.  kartika sari
5.  pasar baru

 
masjid raya bandung, panas2 pun diorang boleh baring n melepak.


*check in or check out hotel x yah lah aq citer, nak makan kat mana or makan apa. Better tnya pak supir. Dia tau nak bawa mkn kat mana. Yang penting nak balik tu kau pandai2 la deal ngan pak supir. Bgtau kau nyer flight kul brapa.

*cadangan: kalau ada nak beli makanan macam kek brownies ke or kuih2, ok la pergi kartika sari ni. Tapi kalo tade nk beli, baik p shopping kat pasar baru. Sangat recommended okayh.. sebab aq p balik pasar baru sbb x puas shopping kat sana.
Habis je shopping terus minta pak supir hantar ke airport. Sebab dah takde idea nk g mana lagi. Hahaha... then betapa lah kami di airport. Airportnya kecik ja ada 1 gate je utk international.


Sebarang pertanyaan boleh korang komen kat bawah ni.. inysaallah kalo aq terperasan aq reply. Hehehe... tp siapa yg kenal aq boleh je wasssap okeyh..


 
ok lah..selamat bercuti ke BANDOENG !!!

ok jom singgah pulak untuk 


mungkin berguna buat org yg first time p macam aku. 
muhehehe...

Tuesday, December 20, 2016

my CONVOCATION day

Assalamualaikum...n salam 1 Malaysia...



Last post aq bgtau berkenaan final project aq.
n this post pulak nk citer hari convo aq pulak..
huhuhu..
takde yg menarik pun citer aq kalau nk bandingkan cerita orang lain
cuma yang menarik 

27 Oktober 2016

hari convocation aq jatuh pada birthday bunda ku
subhanallah... cantik sungguh percaturan Allah buatku..
hari bermakna buat ku dan hadiah bermakna buat bundaku yg selalu ada
selalu ada buatku ...


finally, Im graduated in
Bachelor of Science Architecture (Honour) ( Housing, Building and Planning)
Universiti Sains Malaysia
Penang

Syukur kehadrat illahi.... 
sepanjang 3 tahun aq belajar Seni Bina / Architecture kat USM
tak penah tersangkut kat mana2 subjek
cuma terpleot sikit...hehehe...
terpleot kat BM pulak tu. hadoooiiii....
yang lain semua ok pulak...
walaubagaimanapun...
 Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar..

appriciation to:

MAK ABAH

mak abah yang sentiasa ada dan support dari segi semua segi lah.. Tq. tanpa kalian adik tak boleh abiskan semuanya. terima kasih mak abah sebab tak pernah menghalang anakmu utk belajar, malah menyuruh belajar dan belajar lagi
mak... selalu pesan, mak bukan mcm mak org lain, mak nak anak mak semua pandai2. mak seronok lihat anak2 mak berjaya.. anak mak yang sorang ni pun seronok lihat mak happy... love u mom..

KELUARGA

TQ smua, terima kasih sentiasa ada dan selalu juga bg support semangat n duit. hehehehe
tanpa kalian, hidup adik bongsu korang x sebahagia ni.

GENG AKAK DAH TUA DIK



hahaha... mengaku jela yg kita dah tua..
tapi nak ngaku juga kita still awet muda...

buat putri, walaupun kita x dpt grad sama2, tq sgt kasi bunga n cokolate banyak. putri, tq sgt sebab selama ni banyk bersabar dgn perangan adikmu yg sorang ni. tq jadi akak, sahabat, roomate n segalanya utk ikin. ikin bertuah dapat putri jadi sebahagia kebahagian dalam hidup ikin. love putri.. semoga berjaya ngan fine art . u gonna be fine.. hehehehe.. ikin tau putput ikin nieyh boleh buat yang terbaik. lagi hebat dari orang lain..

buat fiena, kau sangat gojes wokeyh... bangga aq dpt kwn ngan org cun macam kau. 
maaf la kalau selama ni aq selalu nyusahkan kau. mintak tlg rekakn 1 konsep design aq. maaf kalau aq selalu sakitkan hati kau, n maaf kalau percakapan n gurauan kasar aq buat kau terasa hati. aq tau aq slalu buat kau geram ngan aq. tp terima kasih kau masih sudi nk kawan ngan aq, syang kau fiena...

buat muena, banyak dose aq kat kau, tengs weyh walaupun aq slalu dengki ngan kau, suka buli kau n nyakat kau. maaf juga kalau aq tergarang kat kau...sampai kau kecik hati ngan aq. tp dlm sudut hati aq ni aq syg kau hokeyh.. tp aq lagi syg akan masakan kau yg sedap delicious diamoreooo... ayam ungkep 1 please.. hhehehe... ape2 pun aq sayang muena. rindu nak dgr suare kau.. rindu kat muncung kau kalo merajuk ngan aq n fiena. btw, good luck muena utk master of urban planning.. aq tau kau pasti boleh!!!

GENG SELALU TAK CUKUP KORUM


sebenarnyer ade je lagi.... buat geng yang ssh nk cukup korum bila jumpa..
redha,ezad,naim,husin,acap,pejo,hariz,kina, chaimei, yuetmei...
tengkiuq sebab ada je sbnrnyer time ssh sng. walaupun kite berbeza course.
korang tengkiuq.. sebab isi-isi masa kekosongan korang dgn aku.
walaupun kengkadang ja.. hahaha... tq menjadi sebahagian dlm hidup aq sepanjang aq kt USM.. 
smoga persahabatan kita terus smpai bila2 insyaallah..
yang aq x sebut nama jgn marah, aku pun sayang korang..

GENG AKAK PALING TUA


peyuz, jejeti and cikyah
gaissss tengkiuq sgt, sbb selalu buat cikkin gelak tak kering gusi...
tq sbb kasi cikkin join geng korang. join geng korang jd lg muda pulak. hahaha
syg korang..


GENG SLALU GADOH2 MANJA


ni haa ada je korang dalam hidup sy...
awok berdua mmg slalu suka cari pasal ngan sy. ehh...
sy yg slalu cr pasal ngan awok berdua..
tp cmnerpun awok slalu sgt bersabar n memaafkan sy
masih sudi lagi berkawan ngan sy
masih snggup lagi melayan perangai sy yg mcm budak2
tq cik tiqah n cik fash..
tq menjadi sebahagian dr carta hidup saya..
panjang umur jemputlah sy g majlis korang kawen ehh..
heheh... walaupon ade org tu kata nk kawen x nk ajak kite..huhuhu

ok tujela kot...hehehe





sekarang misi mencari kerja...
zaman sekarang kita tak boleh memilih sgt kerja
selagi kerja tu bersesuaian..
insyaallah smua akan dipermudahkan..
tapi kalau dpt kerja yg mmg bahagian n bidang yang kita belajar
memang satu rezeki yang jangan kau sia2kan
doakan aq dpt kerje hokay..
TQ ..
ok bye...