nuffnang

✿ASSALAMUALAIKUM...SELAMAT DATANG KE BLOG SYER YANG TAK SEBERAPE.JANGAN LUPA FOLLOW SYER NYER BLOG KEYH...✿

Wednesday, December 21, 2016

Tips ke BANDUNG


1.       Duit yang dah ditukar ke rupiah better pisahkan dan letak dlm envelope. Ikutlah duit tu dibahagiakan utk tujuan apa. Macam aq, awal2 aq dah pisahkan duit :
·   Duit untuk pak supir
·   Duit untuk masuk ke tempat wisata( lebihkan la sikit incase ja)
·    Duit makan n shopping.

2.       Bawa pen sebatang, untuk nanti senang nak isi borang imigresen.

3.       UBAT, ok please bawa ubat and minyak angin yng mencukupi. Ubat tu kau bawak la ubat serbaguna, panadol, ubat loya tekak, ubat sakit perut. Ni semua incase ja.tp bawa okeyh. Sbb antara kami ade yang terkena. So ubat tu sgt mmbantu kami.

4.       Kalau cari hotel, amek yang ade provide breakfast. Senang pagi2 korang sumbat maknn sblm jalan2. Biasanya diorang kat sana breakfast ada maknn berat. Macam nasi, bubur, mee.

5.       Supir bilang sama kami, kalau di TENGKUBAN PERAHU, ada je orang akan follow kita dr awal smpai balik. Kalau taknak ckp x nak. Jgn buat tawar menawar. Sebab kalo x beli nnti dia marah. Lagipun mahal berganda. Kat PASAR BARU ada je bende yang diorang jual tu. Murah lagi. Tp aq x p pun sebab entrance fee mahal. Sbb tu aq ckp supir yang bilang. Bukan aq yang bilang sama kamu sih..heeeee....

6.       Bila pergi PASAR BARU , jaga-jaga ngan beg. Banyak pencopet(pencuri) . Kadang-kadang pelakunya perempuan.  Kalau boleh bawa beg yang jenis selempang depan.

7.       Kalau p PASAR BARU, nak shopping tu cuba2 lah baut tawar menawar. X rugi pun. Jangan dia letak harga kau terus beli. Hehehe.. lainlaaa kalau kau kaya naaa...

8.       Katanya, kalau nak beli telekung lebih murah di PASAR BARU berbanding di RUMAH KAIN & TELEKUNG.

9.       Kalau pergi ke FARM HOUSE & FLOATING MARKET LEMBANG korang akan dpt voucher, better claim masa nak keluar je. Sebab, ssh laaa korang nak bergambar dengan nk pegang bawa air kehulur-hilir.

10.   Kalau p FLOATING MARKET, cuba lah empekpek, sate kelinci & kerak telur. Banyk je lagi makan best. Yang aq cadangkan ni sbb aq dah makan. sedap

11.   Kalau p GRAFIKA CIKOLE, dpt juga voucher. Voucher tu ko boleh pilih nak ape. Pilihan yang ada, sama ada kau nak naik ATV (moto yang ada 4 tayar tu),flying fox, Cenderahati or  makanan. Boleh pilih satu je.okeyh

12.   Siap2 bawa air mineral. Jimat sikit.

13.   Nak pergi KAWAH PUTIH, tolong la sediakan baju sejuk/sweater/baju tebal/ seangkatan dengannya. Sebab tempat tu sejuk, kalau yang boleh bertahan takpelaaa. Tapi yang x biasa pakai. Kalau tak bawak je. Haaa, bawa skali mask yg tutup mulut tu. Sebab bau sulfur kuat boleh buat kita pening pale n terbatuk2.

14.   Nak ke KAWAH PUTIH ni pun makan masa 2 jam lebih, tu pun kalau x macet(jem) . So, bawalah makan ringan/ jajan/ air mineral/ seangkatan.

15.   Nak p KAWAH PUTIH, p la skali LAKESIDE GLAMPING. Tiket dia pakai card. Nnti supir bawak kite ke tempat beli tiket. Haaa yang tu termasuk harga entrance setiap orang ( kawah putih = 50 rp)( lakeside glamping = 20 rp) n kenderaan (150 rp)

16.   Nak shopping barang kulit, boleh pergi kat CIBADUYUT. Murah tu boleh tahan laaa. Tp kene pandai pilih.

17.   Kalau nak makan, kat sana macam2 boleh jumpa. Tapi kena laa try nasi padang diorang. Nasi sunda ke. Ikan gurame jgn lupe. Tp rasanya ikan ni ikan sungai, so siapa tak biasa takyah amek. Amek ayam ja. Kat sana femes ikan gurame.

18.    RUMAH MODE & PARIS VAN JAVA sebenarnyer shopping mall. Lebih kurang je macam korang p JPO or AEON . Cuma dekorasi dia cantik. Landskap dia menarik. Sesuai nak bergambar kut. Hehehe...




Rp = ribu rupiah



Sekian sahaja Tips ke BANDUNG dari aq. kalau nak itinerary boleh singgah

No comments:

Post a Comment